miercuri, 27 octombrie 2010
Sarcodon imbricatus
Sinonime: Hydnum imbricatum
porcan, buretele uliului, burete solzos, buretele cerbilor, barba ţapului, ciuperca de pâine.
Pălăria măsoară 6-30 cm, are culoarea brună-cenuşie, acoperită cu numeroşi solzi imbricaţi, de culoare brună-violet-negricioasă, dispuşi în cercuri concentrice, mai numeroşi la centru, unde pălăria este puţin deprimată. Marginea pălăriei este ondulată, răsucită spre faţa inferioară. Deseori se observă exemplare concrescute. Partea inferioară a pălăriei prezintă dinţi numeroşi, albi-cenuşii apoi bruni, foarte apropiaţi unul de altul, fragili, decurenţi şi uşor separabili de pălărie.
Piciorul este de 3-5 cm diametru şi 3-8 cm înălţime, puţin mai deschis la culoare decât pălăria, gros, cilindric, neted, plin, cărnos, tare.
Carnea este albă sau cenuşie-brună, cu miros plăcut şi gust amărui.
Sporii sunt gălbui, bruni în masă, sferici, verucoşi, de 4-5 x 5-7 μ.
Creşte în grupuri, în păduri de conifere. Uneori formează hore de vrăjitoare în jurul arborilor.
Toamna.
Comestibilă, în stadiu tânăr; cu vârsta devine dură şi amară.
Etichete:
barba ţapului,
burete solzos,
buretele cerbilor,
buretele uliului,
ciuperca de pâine,
ciuperci,
comestibila,
ganoderma,
hydnaceae,
Hydnum imbricatum,
Hydnum repandum,
porcan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu