miercuri, 27 octombrie 2010
Hydnum repandum
burete ţepos, flocoşel, burete spinos.
Pălăria, de 5-15 cm diametru, de culoare galbenă-albicioasă sau crem-rozee, sferică, semisferică apoi întinsă, are marginea ondulată, netedă, cărnoasă. Partea inferioară a pălăriei prezintă himenoforul sub formă de dinţi, albicioşi-galbeni sau de aceeaşi culoare cu pălăria, inegali, fragili, decurenţi şi uşor separabili, strânşi unul în altul.
Piciorul este plin, gros, dispus puţin excentric, de 2,4 cm diametru şi 3-12 cm înălţime, alb sau de aceaşi culoare cu pălăria, cilindric, puţin îngustat către bază, cărnos, tare, neted.
Carnea este albă-gălbuie, tare şi casantă, cu miros plăcut şi gust dulce la început, apoi amar şi piperat.
Sporii, de 6-7 x 7-9 μ, sunt ovoizi, hialini, albi sau crem în masă, netezi, gutulaţi.
Creşte pe pământ în grupuri numeroase, în păduri de conifere şi de arbori foioşi.
Vara-toamna.
Comestibilă, mai ales în stadiu tânăr.
Observaţii: se recomandă să se pregătească bine, deoarece atât pălăria, dar mai ales piciorul, are carnea puţin fibroasă. Apa în care se fierbe la început este bine să se arunce, deoarece are un gust puţin amar.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu