sâmbătă, 23 octombrie 2010
Pluteus cervinus
popinci, buretele cerbilor
Palaria este campanulata la inceput, apoi se intinde atingand 8-12 cm in diametru, de culoare bruna-galbuie, rosietica sau cenusie, carnoasa, viscoasa pe timp umed, neteda, cu marginea subtire, intreaga, fragila.
Lamelele sunt albicioase la inceput , apoi cenusii-rozee, devenind roz la maturitatea sporilor, libere, largi, serate.
Piciorul are 5-10 cm inaltime si 1-1,5 cm grosime, este alb-cenusiu, striat cu fibre brune, cilindric, usor ingrosat si curbat la baza, plin.
Carnea este alba, bruna sub cuticula palariei, moale, cu gust dulce, placut si fara miros.
Sporii, de 4-6*7-10 u, sunt ovoizi, de culoare roz-galbuie deschis, roz in masa, netezi, gutulati.
Creste izolat sau in grupuri pe trunchiuri cazute de arbori, pe ramuri, radacini si chiar fragmente de lemn de conifere sau de foioase.
Primavara-toamna
Comestibila
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu