sâmbătă, 23 octombrie 2010

Pluteus cervinus



popinci, buretele cerbilor

Palaria este campanulata la inceput, apoi se intinde atingand 8-12 cm in diametru, de culoare bruna-galbuie, rosietica sau cenusie, carnoasa, viscoasa pe timp umed, neteda, cu marginea subtire, intreaga, fragila.

Lamelele sunt albicioase la inceput , apoi cenusii-rozee, devenind roz la maturitatea sporilor, libere, largi, serate.

Piciorul are 5-10 cm inaltime si 1-1,5 cm grosime, este alb-cenusiu, striat cu fibre brune, cilindric, usor ingrosat si curbat la baza, plin.

Carnea este alba, bruna sub cuticula palariei, moale, cu gust dulce, placut si fara miros.

Sporii, de 4-6*7-10 u, sunt ovoizi, de culoare roz-galbuie deschis, roz in masa, netezi, gutulati.

Creste izolat sau in grupuri pe trunchiuri cazute de arbori, pe ramuri, radacini si chiar fragmente de lemn de conifere sau de foioase.

Primavara-toamna

Comestibila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu