craite, roinita, craint, burete domnesc
Palaria, de 10-20 cm diametru, portocalie sau galbena-aurie, neteda, stralucitoare, rar acoperita cu resturi de val, carnoasa, sferica la inceput, semisferica, apoi intinsa, cu maginea fin striata. In stadiu tanar are aspectul unui ou, fiind acoperita in intregime cu valul universal, ingrosat, alb.
Lamelele libere, largi, inegale, au culoarea galbena-aurie.
Piciorul, de 2-3 cm diametru si 8-12 cm inaltime, este galben auriu, carnos, plin, cilindric, ingrosat catre baza, neted, apoi usor spongios.
Inelul este galben, striat, lasat in jos.
Volva este membranoasa, alba, intreaga, lobata, densa, persistenta, inconjura piciorul la baza.
Carnea este alba, galbena sub cuticula palariei si piciorului, densa, cu miros si gust foarte placut.
Sporii sunt hialini, albi in masa, de 6-7*8-12 u, ovoizi sau elipsoidali, gutulati, netezi.
Creste izolat sau in grupuri in paduri de foioase, in luminisuri, mai ales in sudul si vestul tarii.
Vara-toamna.
Comestibila, foarte buna, considerata ca cea mai buna dintre ciuperci.
Observatii: poate fi confundata cu Amanita muscaria.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu